Svare-Jørgen gider godt

❤️ (for spørgsmål)

❤️❤️❤️❤️❤️ (for svar)

En lytter spørger, hvilken holdning du har til kæledyr?

Jeg har ingen kæledyr, og jeg har ikke lyst til at have nogen. Jeg er ikke så vild med hverken katte eller hunde. Jeg tolererer dem, vil jeg sige. Men jeg gider ikke have ansvaret for dem. Slet ikke.

Prøv at læse ovenstående højt for dig selv med Jørgen Leths karakteristiske stemmeføring. Pludselig lyder noget, der egentlig bare er et halvvrissent svar på et åndssvagt spørgsmål, som en form for visdom, kan du høre det? Svaret uddybes endda over næsten en side, for Jørgen Leth svarer på alt, som det hedder i undertitlen til bogen Spørge-Jørgen, som vi har haft meget spas med i år, min kæreste og jeg.

0x500-2.png

Det startede med, at vi kom til at lytte til programmet Spørge-Jørgen på Radio 24-7 i bilen. Og gang på gang grinede hjerteligt, når vi hørte journalist, cykel-kommentator, forfatter og Haiti-elsker Jørgen Leth udgyde sig om næsten alt med samme inderlighed, om det så handlede om, hvad han ikke gad at svare på.

Hvordan får man nemmest et job?

Det aner jeg ikke. Det er et meget ufærdigt spørgsmål, for i hvilken branche? Jeg gider heller ikke rigtig være jobkonsulent.

I det hele taget er der ret meget, Jørgen Leth ikke gider. Der er til gengæld også meget, han godt kan lide eller ikke bryder sig om. Måske er det en mangelvare at høre nogen give så tydeligt udtryk for deres tilbøjeligheder, når det ikke er i form af opadvendte tommelfinger-emojis eller det modsatte? I hvert fald er det vildt befriende at lytte til, og vi har gået og sagt ‘det kan jeg godt lide’ på den Leth’ske måde om hvad som helst i flere måneder.

Men Spørge-Jørgen – programmet og manden – er ikke kun spas; så langt fra. Indimellem er Jørgen Leth deprimeret, altså rigtig deprimeret, ikke bare lidt nedtrykt, når radioens journalist Zissel (kendt fra blandt andet Den korte radioavis) kommer på besøg hos ham rundt omkring i verden for at stille lytternes spørgsmål. Og selv om Jørgen Leth egentlig virker meget stilfærdig, går det ligesom aldrig stille af, når han har en følelse.

Jeg sidder i min seng i det rum, hvor jeg bor.

Jeg kan se havet og træerne udenfor.

Jeg kan også høre havet. Det lyder kraftigt i dag.

Jeg er lidt tung i det. For ikke at sige meget.

En dag hørte vi, at han ville optræde i et interview om en cykel-bog ved Politikens sommerbogmesse. Det måtte vi høre, vi var ligesom blevet lidt fans. På et bord i Pressen lå bogen Spørge-Jørgen med nedskrivning af nogle af de spørgsmål og svar, der havde været i radioen. Den måtte jeg købe. Og have signeret bagefter. Ved den lejlighed skete der noget, som ikke sker så tit. Jeg blev star struck. Med streg under struck. Som i helt lammet. Kunne ganske simpelt ikke sige andet end:

“Det var meget underholdende.”

Hvilket det virkelig var. Det er bogen også. Jørgen Leth fortæller om dyr, om Jylland, om kærlighed og erotik, om tennis, om hash, om alt, hvad han bliver spurgt om. Rigtig fine er også de indledende afsnit til hvert kapitel, som ikke tager udgangspunkt i spørgsmål, men mere bare virker som Jørgen, der fortæller. Stort indtryk gør for eksempel indledningen til kapitel 5. Den handler om en gammel veninde, en kærlighed, der aldrig rigtig blev forløst.

Sommetider tænker jeg, at jeg er en ensom gammel mand, og hvis jeg havde været sammen med Marlyn, havde det måske været anderledes. Mine egne børn har sagt det. De har mødt hende. De siger: ‘Hende skulle du have været gift med’ eller ‘Hende skulle du tage at blive gift med’. Så som idé findes det stadig.

Men ikke som realitet.

Intensiteten er det, der gør forskellen, synes jeg. Følelsen af, at livet er vigtigt, at fortælleren trods sin insisteren på det modsatte faktisk godt gider at tage stilling, at kunne lide eller ikke kunne lide noget. Jørgen Leths svar er sjældent almentgyldige, men de er ofte værd at lytte til og altid underholdende. Desværre kan man ikke sige det samme om spørgsmålene. Som eksemplet med jobbet illustrerer, er der langt mellem de filosofiske snapse (Hvordan har du det med Jylland? Hvad skal en mand have på for at være velklædt? osv.). Til gengæld kan de bruges som inspiration til en lille leg, hvor I skiftes til at være Zissel og Jørgen. Man må spørge om alt og skal svare på alt.

God fornøjelse.

Spørge-Jørgen – Jørgen Leth svarer på alt af Jørgen Leth i samarbejde med Anders Houmøller Thomsen er udgivet af People’s Press og kan blandt andet fanges her

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s