Når den indre bjørn slippes fri

❤❤❤❤❤

Hvordan ender en omhyggeligt fortrængt midaldrende middelklassekvinde i en gammel, iskold jordkælder i Sverige i mental kamp med en bjørn, som i utide har forladt sit vinterhi?

I Katrine Marie Guldagers roman, Bjørnen, er det vreden, som driver gymnasielæreren Vibse langt ud i en øde svensk skov. Vreden over at være blevet sluset ud af jobbet af en yngre chef, vreden over ikke længere at være mor, nu hvor datteren er flyttet, vrede rettet mod manden, som hun foragter nok til konsekvent at kalde ham Bent, selv om han i virkeligheden hedder Lars.

Der er ikke plads til frustrationer i Vibses pæne liv, og hun er nødt til at køre helt op til familiens ødegård i Småland for at få plads til sit selvhad – for ikke at tale om hadet til resten af verden. Dog rammes Vibse snart af en heftig snestorm – og af en erkendelse af, at der muligvis er udfordringer i livet, som er mere alvorlige end ens ægtefælles ret til at være ulideligt optimistisk.

Jeg er selv en efterhånden midaldrende kvinde fra middelklassen og sikkert mindst lige så fortrængt som the next guy. Alligevel greb jeg flere gange mig selv i at ønske at den der bjørn ville tage en solid bid af stakkels Vibse. Simpelthen fordi hun var så irriterende. Jeg tror, de fleste af os har mødt Vibse. Måske på arbejdet eller endda i vores egen familie. Hun er kvinden, som aldrig siger NEJ! Til gengæld sidder hun typisk passivt-aggressivt i hjørnet og oser sin frustration ud over alle andre. Ulideligt.

Katrine Marie Guldager er ikke den type forfatter, som serverer en historie med sløjfer på alle de løse ender. Hun leverer ikke færdige svar – heller ikke på, hvad Vibses tur til Sverige kommer til at betyde for hendes liv fremover. Til gengæld formår Guldager at plante masser af tanker og følelser i sin læser, og de spirer og pulserer længe efter, at bogen er lagt væk. Og det er rigeligt ❤❤❤❤❤  værd!

Katrine Marie Guldager, Bjørnen fra forlaget Gyldendal

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s