Spis dig til en sund hjerne

❤️❤️❤️❤️❤️

Alt for mange af os døjer med en hjerne, som ikke fungerer optimalt. Flere og flere af os dør endda af det. I den vestlige verden er antallet af dødsfald forårsaget af sygdomme i hjernen (som fx Alzheimers) siden 1979 steget med 66% for mænd og chokerende 92 % for kvinder.

Hvor der er gjort kæmpe fremskridt i behandlingen af en række andre alvorlige sygdomme, har behandlingen af sygdomme i hjernen nærmest ikke udviklet sig i årtier. Neurologer og hjerneforskere som bogens forfatter, David Perlmutter, har mere eller mindre magtesløse måttet se patienter med sclerose, demens, autisme og ADHD passere gennem hospitalerne uden at kunne hjælpe. Indtil nu, altså.

Amerikanske Perlmutter er nemlig ikke alene en anerkendt hjerneforsker. Han er også den amerikanske bannerfører for tanken om, at hjernen skal fikses et helt andet sted i kroppen – nemlig i tarmene. “Du blir hvad du spiser” lærte vi i kampagner i 1980erne, og måske er det slogan mere sandt, end vi dengang var klar over. Ny forskning kobler i stigende grad sygdomme som angst, depression, sukkersyge og demenssygdomme til det myldrende liv, vi alle bærer rundt på i vores fordøjelsessystem.

I bogen Hjernens nye liv beskriver Perlmutter omhyggeligt den forskningsmæssige baggrund for, at man kan spise sig til en sundere hjerne. Han henviser til studier og patienthistorier fra sin egen praksis og bygger op til bogens afsluttende dele, som både indeholder helt konkrete råd til, hvordan man spiser sig til et sundt mikrobiom, og en opskriftssamling med forslag til en ugemenu.

Hjernens nye liv er ikke en letlæst hyggebog. Vil man forstå sammenhængen mellem maven og hovedet, skal man væbne sig med tålmodighed og finde den store ordbog frem. Siderne myldrer med affektive sygdomme, somasomatiske cortex og flouroquinoloner. Men også med et ønske om at formidle underholdende og vedkommende, som gør, man man alligevel med nød og næppe hænger på som læser. Er man doven, kan man med fordel (og nogenlunde god samvittighed) helt skippe bogens første 187 sider og springe direkte til de faktisk ret nemme råd, som skulle give os optimale mikrobiomer og velfungerende hjerner.

Jeg har selv haft flere syge hjerner i mit liv end jeg bryder mig om at tænke på: bedsteforældre med demens, forældre og venner, som døde af hjernekræft og en slem omgang stress, som skød min egen hjerne til hjørne i et par år. Der er ingen tvivl om, at vi lever i en tid, hvor hjernen er mere presset end nogensinde før, og hvor den har brug for al den hjælp fra os, den kan få. Perlmutter leverer en velargumenteret og tilgængelig vejledning til, hvordan vi alle kan hjælpe os selv. Og alt, det kræver, er faktisk en tur til et velassorteret supermarked og – måske – den lokale helsekostbutik. En lille pris at betale for et holdbart hovede!

David Perlmutter, Hjernens nye liv fra forlaget Borgen.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s