Et fuldendt episk univers

Boglivs ungdomsanmelder Jacob Hviid har læst første bind i en duologi om en gruppe “bøller og tyve”, der både underholder, morer og tryllebinder.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Når man læser Leigh Bardugos Kragens kald, som er den første bog i en duologi, forstår man godt, at bogen har ligget nummer 1 på New York Times bestsellerliste.

Historien tager udgangspunkt i den Amsterdam-inspirerede by ved navn Ketterdam hos mestertyven Kaz Brekker aka Dirty Hands. Han får til opgave at samle et hold, der skal hjælpe ham med bryde ind i et uindtageligt fort, men det er ikke blot en guldskat, som holdet skal stjæle. For udover at bryde ind, skal holdet også bryde en alkymist ud. Opgaven synes umulig, men selvsikkerheden hos opgavens leder Kaz Brekker fejler ikke noget: “Det er ikke en opgave for trænede soldater eller spioner. Det er en opgave for bøller og tyve…” Netop disse bøller og tyve har alle en vigtig brik at spille i Kaz, detaljerede planer, som skal få holdet levende gennem deres mission. Indbruddet er fantastisk strikket sammen, og hvert led er så gennemført og godt udtænkt, at læseren til forskel fra andre bøger ikke når at tænke, at karaktererne var lidt for heldige. Samarbejde er dog svært på et hold bestående af kriminelle, og holdets personlige forhold komplicerer opgaven yderligere.

Indbruddet er fantastisk strikket sammen, og hvert led er så gennemført og godt udtænkt, at læseren til forskel fra andre bøger ikke når at tænke, at karaktererne var lidt for heldige.

Selv den ellers altid upåvirkelige Kaz Brekker bliver sat på prøve, og han må igen og igen smede rænker. Hvis det lykkes Dirty Hands, genfærdet, skarpskytten, rigmandssønnen, straffefangen og hjerteknuseren at fuldføre opgaven, venter der dem en overordentlig belønning, men alkymisten og hans viden er nøglen til at forandre den verden, som det lille hold kender. De seks forbrydere står pludselig over for en trussel, der overstiger alt, hvad de havde forventet.
Bogen skifter synsvinkel mellem personerne på det lille hold, hvilket giver læseren en indgående forståelse af bogens karakterer, hvis baggrunde overlapper hinanden. Alle seks karakterer er mystiske og spændende på hver deres måde. Læseren må derfor igennem flere flashbacks for at forstå de intriger og forhold, som udfoldes.

Det omfattende persongalleri er både spændende og overraskende at udforske, men på den anden side er det også meget at rumme de fyldige personkarakteristikker, som Bardugo udfolder, og selv om det kan være godt nok at kende baggrunden for personernes handlinger, så kommer netop flashbacks’ne til at trække tempoet en smule ud af bogens 456 sider, der er fordelt ud over seks dele.
Leigh Bardugo blev kendt for sin Grisha-triologi, som ligeledes har ligget på New York Times bestsellerliste. Kragens kald trækker også mange tråde til denne trilogi, da bogen foregår i samme univers nogle år efter, og efter at have læst Kragens kald får jeg kun lyst til at læse mere fra Bardugos Grishaunivers.
Antihelte eller nærmere bestemt forbrydere, som ender med at blive helte, fylder mere og mere i popkulturen med filmiske eksempler som Guardians of the Galaxy, hvor halvkriminelle ender med at skulle redde universet eller Suicide Squade, hvor de værste forbrydere samles i et hold til at redde verden fra dens undergang. Uperfekte udskud, som redder verden. Her er der plads til mere politisk ukorrekthed og omskiftelig moral. Med seks farlige forbrydere er scenen sat for masser af drama og intriger, men hvem andre ville man spørge efter, hvis man skal bryde ind i et topsikret fort?
Det lille hold er underholdende at følge med masser af underspillet humor, men de gebærder sig i et dystert univers med udrensningstanker og skræmmende og blodige forfølgelser af dem, som er fremmede og anderledes.
Der er ikke sparet på fantasien for at fuldende det episke univers, der omfatter områder som Det sande hav, Den vandrende ø og Shu Han, som alt sammen er at finde på et detaljeret kort over den fantasifuld verden, der pryder bogens første sider. Med dette komplette univers i bedste Tolkien stil, er det nemt at forstå, hvordan Leigh Bardugo har fået udformet duologien med Kragens kald som den første bog, og hvorfor hun ikke har kunnet slippe sit fantastiske Grisha-univers, som alle mine seks hjerter banker for.
Bogen slutter med en heftig cliff hanger, og derfor er det rart, at afslutningen på duologien om de seks forbrydere heldigvis allerede er udkommet.

Kragens kald af Leigh Bardugo er udkommet på Carlsen Puls og kan blandt andet fanges her

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s