Æd din have

Noget af det allersmarteste, man lige nu kan være i gastronomiske kredse (og på en del af de københavnske brokvarterer) er sanker! Altså sådan en, som med rygsæk og Fjällräven-habit trawler rundt på Amager Fælled på jagt efter et eller andet spiseligt – helst så autentisk og nichepræget som overhovedet muligt.

Jeg er hverken smart gastrokok eller udpræget ”alene i vildmarken”-materiale. Men alligevel mærker jeg i år sankeriet trække lidt i mig. Måske fordi jeg meget af tiden går rundt og går i et med naturen i et gammelt rødt hus i Sverige.

Når man er isoleret med så meget natur, er det svært ikke at få lyst til at smage lidt på alting.

Jeg har derfor brugt en del af foråret på at læse op. Faktisk har jeg nærmest støvsuget markedet for sanke-litteratur. Og der er masser at tage af. Bøgerne, du ser her, er kun et udpluk af en sand lavine af udgivelser om naturmad.

Efter at have læst dem ved jeg nu, at the ikke bare er noget, man finder i poser i supermarkedet, men også kan laves af lyng, mælkebøtte, rødkløver og skivekamille. I foråret kan man spise de fleste løvtræers blade og endda friske, bløde granskud direkte fra træet. Og bondemandens raps skulle smage fortrinligt med fisk. Mange af de planter, jeg har i min egen have som prydplanter (Løvefod, Sankt Hans Urt og Hjulkrone) viser sig faktisk også at kunne ryge en tur på tallerkenen.

Der er med andre ord nok at gå i gang med.

Af de læste bøger vil jeg især fremhæve Jonathan Hiltons ”Det vilde køkken” for meget overskuelige og grundige opslag, Githa Bennorths ”Sanke” for de lækre opskrifter og Mæhlum, Hensley og Hensleys ”Mad med naturens vilde planter” for umanerligt smukke billeder, som i sig selv giver appetit på naturen.

Det er lige nu, alt det grønne er allerfriskest. Så hvis du også har lyst til at nippe lidt til træer og urter, så er det bare afsted med en bog-guide under armen.

Thomas Laursen, ”Vild” fra Politikens Forlag ❤️❤️❤️

Anne Mæhlum, ”Mad med naturens vilde planter” fra Politikens Forlag ❤️❤️❤️❤️

Githa Bennorth, ”Sanke” fra forlaget Muusmann ❤️❤️❤️❤️

Annemette Olesen, ”Spiselige vilde planter” fra forlaget Koustrup & co. ❤️❤️

Jonathan Hilton, ”Det vilde køkken” fra forlaget Atelier ❤️❤️❤️❤️❤️

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s