Kærlighed og krig i 1940ernes Finland

5

❤️❤️❤️❤️

Gennem den aldrende oberstinde fortæller den finske forfatter Rosa Liksom en del af Finlands historie, som mange måske egentlig havde foretrukket at glemme. Men oberstinden husker.

Hun husker Finlands bidrag til den tyske krigsmaskine i de første år af 2. Verdenskrig, hvor mange finner så det tredje rige som et betydeligt bedre alternativ til en fremtid som russisk koloni.

Hun husker middage med Speer og Goebbels. Patriotiske aftener med tyske officerer. Tysk marchmusik på radioen. Weekendture i luksus i Berlin. Hun husker de interneringslejre, hun selv bestyrede under krigen.

Og hun husker Obersten, den ældre officer, som plukkede hende, mens hun stadig var ganske ung, og som holdt hende som sin elskerinde gennem 10 år, hvor han formede hende, til hun var præcist, som han ville have hende – hvorefter han brugte de næste 10 år på at straffe hende brutalt for, hvordan hun var.

Obersten drager konstant afsted for at slås, og efterlader hende på en fjern administrativ post i Lapland, hvor han indimellem kommer forbi for at knalde og give hende gaver og komplimenter. Hen mod krigens slutning begynder troen på den nationalsocialistiske idé at blive noget udfordret, da det går op for Obersten (og de fleste andre finner), at det er nazisternes plan at brænde landet ned og at gasse finnerne som den underlegne race, de er, når krigen først er vundet.

Oberstindens livsberetning er en historie om fejltagelser. Historiens og kærlighedens. En historie om, hvad der kan ske, når menneskets vilje og dømmekraft opsluges af noget større og mere dominerende. En sadistisk mand. En ideologi.

Mens hun ser halvnøgne russiske fanger grave sne med blodig diarré silende ud af buksebenene, forbliver Oberstinden en slags barn. Umyndiggjort midt i rædslerne. Hun lader sig tage ved hånden og kritikløst føre gennem krigens lidelser. Og hun ender med at betale en høj pris for sin passivitet.

Liksom har begået en interessant og tankevækkende beskrivelse af både en tid, en politisk ideologi og af to fordrejede, på hver sin måde destruktive psyker.

Rosa Liksom Oberstinden fra forlaget Grif

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s