Verden er (måske ikke) af lave!

9788711557266

❤️❤️❤️❤️❤️ Enhver, som nogensinde har set en af den svenske læge og statistiker Hans Roslings TED talks ved, at vi her har at gøre med en videnskabsmand, som er lige så ukonventionel som han er brillant. Det gælder ikke bare live, men også på skrift.

Factfulness, som udkom i april sidste år, blev Roslings sidste udgivelse (han døde af cancer i februar 2017), og den opsummerer smukt hans livsmission: At viderebringe et billede af verden, som den reelt er. Ikke farvet af forhistoriske (mis)forståelser, frygt eller andre af de følelser, som vores krybdyrhjerne udstyrer os med.

Roslings sprog var tallenes. Dataenes. Det mest sandfærdige sprog i verden – hvis man altså læser dem rigtigt. I Factfulness lærer Hans Rosling os dette sprog. At læse data med skepsis og kompetence. Og at glædes over den sandhed, dataene afslører. At se verden gennem den faktuelle ramme, statistiske undersøgelser leverer.

Hvis du allerede her tænker, at det lyder omtrent lige så spændende som en tur i Lalandia uden børn, så tager du meget fejl. Hans Rosling var en mand, som jævnligt afsluttede sine mange foredrag med at springe op på det nærmeste bord og sluge en sabel – et trick han i øvrigt lærte af en patient i sin tid som skadestuelæge. Man kan af gode grunde ikke sluge en sabel på skrift, men man kan fortælle levende, virkelighedsnært og med følelse. Og alt det gør Rosling. Selv slugte jeg bogen på 48 timer, og jeg har normalt ikke den store appetit på faglitteratur.

Hans Rosling (og hans to medforfattere, som også begge er Rosling’er) havde et sjældent talent for at inddrage sine tilhørere, og allerede i bogens indledning bliver vi da også selv en del af datasættet. Her får vi nemlig testet vores egen viden (eller måske snarere mangel på samme) om verden.

Factfulness er en generøs bog. Den giver sin læser et mere virkeligt billede af virkeligheden. Og den minder os om, at der i tilgift til mediernes ofte katastrofedrevne nyheder eksisterer et andet spor, hvor fattigdommen daler, uddannelsesniveauet og sundheden stiger, og hvor der er færre små kister i verden. Det er svært at holde optimismen fra døren, når Hans Rosling lader sine tal tale.

BONUS: Tjek videreførelsen af Roslings livsprojekt, Gapminder. På hjemmesiden kan du både teste din egen viden om verdens reelle tilstand og se, hvordan andre mennesker på forskellige velstandsniveauer lever rundt omkring i verden.

Hans, Ola og Anna Rosling, Factfulness fra forlaget Lindhardt og Ringhof.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s