Den nødvendige brand

ng

❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Jeg stødte på Celeste Ngs roman ”Små påsatte brande” talløse gange, før jeg endelig selv åbnede bogen. I anmeldelser, i boghandlen, i venners reoler. Alligevel blev jeg ved med at udsætte det øjeblik, hvor jeg selv læste bogen. Den ligesom emmede af noget foruroligende, som jeg ikke helt havde lyst til at dykke ned i.

Jeg tog ikke fejl. Ngs roman om den perfekte familien Richardson i det perfekte forstadskvarter Shaker Heights er foruroligende. Endda i betydelig grad.

Bogens hovedperson, Elena Richardson, er et godt og retskaffent menneske. Hun er født og opvokset i idylliske Shaker Heights og abonnerer helhjertet på de værdier, byen er bygget på: sirlighed, rummelighed, engagement og regelrethed. I Shaker Heights er alt harmonisk, intet støder øjet eller tanken.

Ind i denne velordnede verden træder Mia og hendes datter, Pearl. Mia er aspirerende kunstner og har levet størstedelen af sit voksne liv som moderne nomade. Livet etableres, pakkes sammen og flyttes rundt i bagagerummet på Mias gamle bil. Nu er hun havnet i Elenas udlejningslejlighed.

Der går ikke længe, før det første af de fire Richardson-børn tiltrækkes af den anderledes mor-datter duo. Snart begynder Mias mørke fortid og mere afslappede forhold til regler og normer at påvirke Richardson-husholdningen, og spændinger opstår. Helt galt går det, da Mia afslører, at det barn, Elenas velhavende veninde har adopteret, i virkeligheden tilhører Mias kollega – en fattig kinesisk immigrant, som nu vil have barnet tilbage. For hvad er barnets tarv? At vokse op i rigdom i et pænt nabolag eller at vokse op hos sin mor? Fronterne er trukket hårdt op, værdikrigen raser, og alt kulminerer, da Elena til sidst kaster den ultimative ”dirty bomb” og afslører den gamle hemmelighed, som driver Mia og Pearl rundt i USA. Eksplosionen er monumental, og ikke så nem at styre.

Så, ja Celeste Ng HAR skrevet en foruroligende bog. Men fortællingen om, hvordan det slår gnister, når det snærende velfriserede møder det vilde og frie er også smuk i sin dysterhed. Og gnisterne antænder det bål, som måske er nødvendigt, for at bogens hovedpersoner kan udvikles og stige op fra den endnu dampende aske som nye udgaver af sig selv.

Celeste Ng, Små påsatte brande fra forlaget Hr. Ferdinand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s