Chicklit fra hinsidan

Jeg har masser af store bøger skrevet af store forfattere stående i min reol. Milton, Proust, Joyce – de er der allesammen. Men det er sjældent, at de bevæger sig ud af reolen og ind på mit natbord. Der ligger i stedet Moriarty (som jeg nu takket være Ulla også har en stærkt begejstret to’er på!), Moyes og Colgan. Og faktisk også en del forfattere med langt mindre anglofilt klingende navne.

For et par år siden købte jeg et vidunderligt gammelt hus i Sverige, og det blev ikke bare indgangen til en verden af fika, smultron og yoghurt med brunkagesmag, men også til et helt nyt litterært univers.

Svenskerne har en misundelsesværdig tradition for at skrive virkeligt gode chick lit bøger. En del af dem er endda oversat til dansk og lever et stille og lidt overset liv på bibliotekerne og boghandlernes reoler.

Hvis du har lyst til hoppe med på en litterær tur hinsidan, så kan disse forfattere især anbefales:

Emma Hamberg – Rosengädda-serien

De fem bøger om den småvilde, egenrådige og stærke Tessan og hendes desperate ryk fra trist forstad (og endnu tristere kæreste) til en nedlagt station midt i ingenting er ren nydelse. Det tager ikke Tessan længe at få en succesfuld restaurant banket op i den gamle station, og hendes livsvilje breder sig til resten af den søvnige landsbys beboere med overraskende resultater. Det er ikke rent halløj altsammen. Ind mellem den lækre mad og de mindst lige så lækre mænd fletter sig temaer som social arv, terminal sygdom, aktiv dødshjælp og den svenske flygtningedebat.

Kajsa Ingmarsson – Små gule citroner 

Også i den produktive forfatter Kajsa Ingmarssons bog møder vi en kvinde i krise. Egentlig kørte alting for Agnes. Karrieren, parforholdet og familien. Men pludselig falder alle de bærende elementer i hendes liv sammen et for et, og hun tvinges til at genopfinde både sig selv, kærligheden og venskaberne. En fin roman om at vokse i modgang, tage store chancer og – måske – høste frugterne af sit mod. Kajsa Ingmarsson kaldes den svenske Hanne Vibeke Holst, og så er niveauet jo ligesom lagt! 300.000 af vores svenske venner købte bogen, da den udkom i 2005.

Emmy Abrahamson – Hvordan man forelsker sig i en mand, som bor i en busk

Julia er single, bor alene med sin kat og går rundt og leder efter kærligheden i Wien. Efter en række relativt katastrofale dates hænger drømmen om true love efterhånden i en tråd, der er tyndere end tynd. Så møder hun Ben. Han er perfekt – bortset fra en lille detalje. Han er hjemløs og bor under en af buskene i den lokale park. Hvad stiller man op, når prinsen på den hvide hest ikke tager bad så ofte som han burde, drikker lidt for mange øller og ikke har større mål i livet end bare at være til? Emmy Abrahamson har svaret. Man gifter sig med ham og får et sæt tvillinger. Det var i hvert fald præcist hvad hun selv gjorde, da hun mødte sin (hjemløse) mand på gaden i Amsterdam! Nogle gange overgår virkeligheden næsten fiktionen. Trods det, at Emmy Abrahamsons bog faktisk er en vaskeægte international bestseller, så er du nødt til at hive enten din svenske eller engelsk ordbog frem, hvis du vil læse den. Den er ikke oversat til dansk – endnu.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s