God, simpelthen

❤️❤️❤️❤️ Det kan godt virke underligt i disse tider at læse og anmelde bøger. Omvendt er det jo netop noget af det, vi kan, mens vi venter på, at det hele forhåbentlig driver over, og vi kan komme i gang med at rydde op i vores samfund. Læse. Så det gør jeg.

Jeg læste Gretelise Holms Dødfunden i ét hug, var supergodt underholdt og glædede mig samtidig over, at der kan skrives en krimi, der holder spændingen, men på intet tidspunkt er unødigt blodig, sensationel eller modbydelig. Det er simpelthen en god, gedigen krimi (eller, som forlaget benævner den, spændingsroman) uden så mange dikkedarer, og tak for det.

0x500-1

Ellinor Green er antropolog med særlig interesse for ekstreme grupper. Hun bliver fundet død i sit hjem i Vanløse (af alle steder!). Det ligner selvmord, men en kvik politidame opdager noget, der sætter en efterforskning i gang, som er den, vi med forskellige synsvinkler følger i Dødfunden. Og uden overhovedet at ligne Agatha Christie, så tegner Holm et persongalleri spækket med personer, der havde grund til at slå Ellinor ihjel: den utro ægtemand, den forsmåede elskerinde, den forhutlede søn, den spiseforstyrrede datter og andre, lidt fjernere kræfter.

Det er i portrættet af Ellinors nære forbindelser, krimien fanger mig mest; i billedet af datteren med børnene Lilje og Urt, der er blevet så bange for mad, at hun underernærer sine børn. Af sønnen, der lever af at kommentere hadefuldt om udlændinge på nettet, fordi hans kone skred med en anden. Og især i det fine billede af en ægtemand, som fortryder, at han og hans kone ikke gjorde sig umage med det fine, de faktisk havde. Det får vi slået an i bogens allerførste linjer:

Hvorfor kan jeg ikke græde over min hustrus død? Jeg forsøger at få sammensat nogle mindeord, men hvordan skal man beskrive en kvinde, som man havde været gift med i næsten 40 år og dog ikke kendte?

En større samfundsmæssig dagsorden, der ligger i tråd med Ellinor Greens forskning, er der selvfølgelig også i Dødfunden, hvilket ligger godt i tråd med Gretelise Holms lange journalistiske og forfattermæssige engagement. Jeg synes, hun behandler emner som ekstremisme, internettrolde og fake news utrolig sobert og roligt uden på noget tidspunkt at blive kedelig. Også tak for det.

Dødfunden af Gretelise Holm er udkommet på Harper Collins og kan blandt andet fanges her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s