Grøn luksus i køkkenet

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Nadia Mathiasen: 100 kødfrie dage

Den ældste kogebog i min samling er en lille, slidt sag fra 1932. Den er fuld af henkogning, sagosuppe og sulevælling og med anvisning på både optænding i brændekomfuret og tilberedning i høkasse. Ubegribeligt gammeldags og samtidig overraskende moderne, idet den indeholder hele to afsnit om de store fordele ved vegetarisk kost!

At spise grønt er ikke så moderne som vi tror. Det er noget, vi har genopdaget – ikke fordi vi (som vores bedstemødre) ikke har råd til kød, men fordi vi godt kan lide det klima, vi har og egentlig helst så, at det ikke blev forandret nævneværdigt.

Det grønne er blevet en megatrend. Der udgives vegetariske kogebøger som aldrig før. Og ind i denne malstrøm af udgivelser dumper Nadia Mathiasen med en ordentlig vegetarisk whopper af en kogebog. 100 opskrifter fordelt på 340 smukke sider og opdelt i årstider, så man kan gå i køkkenet med de råvarer, som er i sæson.

100 kødfrie dage er en luksusoplevelse. Der er kælet for både billeder, grafik og opskrifter. Bogen er en eklektisk omfavnelse af mad fra hele verden og alle tider. Her er franske galettes, falafler med baba ganoush, palak paneer og pizza, men også et vegetarisk take på den urdanske tartelet. Man skal være ualmindeligt kræsen for ikke at finde noget, som kan få mundvandet til at løbe.

Nadia Mathiasen deler også ud af sin madglæde på den populære blog foodfanatic.dk, hvor du kan browse både vegetariske og ikke-vegetariske opskrifter.

Jeg har pløjet mig gennem en del af bogens opskrifter allerede og er endnu ikke stødt på en ingrediens, jeg ikke kunne finde i min lokale Kvickly, eller en anvisning, jeg ikke umiddelbart kunne forstå.

Ofte er der relativt få ingredienser i retterne – simpelt men godt. Det er tydeligt angivet, hvor lang tid, der aktivt skal bruges på at snitte, blande og svitse og hvor lang tid, maden passer sig selv. Her er vi med andre ord ude i en kogebog, som ikke bare er pyntelig, men som faktisk også er super anvendelig i en normal hverdag fuld af andre ting end madlavning.

Hvis du skal investere i blot én vegetarisk kogebog, så er 100 kødfrie dage et usandsynligt godt bud på en kogebog, som både kan levere middagsidéer til virkelig mange aftensmåltider og som vil gøre hele familien både glad og mæt uden at give dig akut sundhedsstress i processen.

Nadia Mathiesen: 100 kødfrie dage fra forlaget Strandberg Publishing. Det anmeldte eksemplar af bogen er meget venligt sendt til os fra forlaget (hvilket naturligvis ikke har den mindste indflydelse på anmeldelsen. Hvis en bog er ringe gider jeg simpelthen ikke bruge tid på at skrive om den – uanset hvor tilsendt den måtte være).

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s