Et kattemenneske

❤️❤️❤️ Det var novellen Kattemenneske, som efter sin offentliggørelse i The New Yorker blæste den unge forfatter Kristen Roupenian helt ud i den litterære stratosfære, hvor de største stjernefrø står og blinker.

Historien om Margot og Roberts helt utroligt kiksede date og den efterfølgende græmmelse og bitterhed hos de to parter blev læst af over en million læsere. Måske fandt de en genkendelse i det pinagtige – de håbløse kys, upassende kommentarer under sexakten, Margots forsøg på at udviske det hele med moderlig ømhed og forståelse.

I bogen Kattemenneske får den oprindelige novelle af samme navn selskab af 11 andre noveller, som alle kredser om det ubehagelige. Fortællingerne balancerer på det punkt, hvor vi som mennesker bliver i tvivl om, hvad der er passende, normalt eller farligt.

Ubehaget illustreres med vidt forskellige bagtæpper. En afrikansk pigeskole, en amerikansk legeplads, en børnefødselsdag, et klassisk eventyr som udvikler sig noget morbidt.

Roupenian skriver godt, og fantasien fejler intet. Det groteske og ind imellem overnaturlige løfter fortællingerne ud over det ordinære. Alligevel kommer de ikke helt op at flyve for mig. Der er for lidt tvetydighed, for lidt til at holde tankerne beskæftiget, efter at novellerne er læst.

For mig er Kattemenneske ikke et litterært hovedværk – men måske et forvarsel om store romaner forude.

Kristen Roupenian, Kattemenneske fra Gyldendals forlag.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s