Nationalmuseet – nu som bog

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Merlin P. Mann: Blodkongens datter

De, som fulgte med i DR’s to sæsoner lange dokumentar om Nationalmuseet og dets kamp for økonomisk overlevelse, vil vide, at museets direktør, Rane Willerslev ikke er en mand, som frygter nytænkning. Tvært imod. Museet fås ikke kun i dit tv, men også på podcast og nu endda også som skønlitteratur til børn fra 9 års alderen og op.

Blodkongens datter er Merlin P. Manns første bog i det, som tegner til at blive en længere serie. Bogens 14-årige hovedperson, Rane (!), ryger i bogen ufrivilligt ud på en rejse, som fører ham knapt et årtusind tilbage i tiden. En rejse, som begynder på netop Nationalmuseet med en af museets udstillingsgenstande, Gunhildkorset, som omdrejningspunkt.

Mann fortæller gennem Ranes oplevelser sin egen hæsblæsende og stærkt underholdende version af en etape af Danmarks historie. Han bringer Rane (og os) så tæt på Svend, Knud, Valdemar og deres blodige kamp om magten, at man næsten mærker blodstænkene på kinden. Vi deltager både i Blodgildet i Roskilde tilbage i 1157 og i det afgørende slag, som alligevel ender med at koste den forræderiske Svend livet. Ind imellem de faktiske historiske begivenheder fletter Mann en kærlighedshistorie mellem Rane og den smukke Gunhild, som både er Gunhildkorsets retmæssige ejer og Svends uægte datter.

Der er smæk på handlingen hele vejen igennem, og Mann er som altid en dygtig fortæller, som formår at sætte så meget farve på både personer og handling, at man nærmest uvilkårligt kommer til at engagere sig i både Ranes kamp for at finde tilbage til nutiden og hele det tusind år gamle drama om kongemagten.

Blodkongens Datter viser os, at historie kan være andet end døde genstande i en støvet montre. Den er en levende fortælling, som trækker tilbage til en tid, som er så fjern, at den kan være vanskelig at forstå.

Manns bogprojekt stopper dog ikke med den gode fortælling. Ambitionsniveauet er højere endnu. Med bogen i hånden får børn gratis adgang til Nationalmuseet (og medfølgende voksne 50 % rabat på entréen), så de selv har mulighed for at beskue det kors, som driver en stor del af fortællingens handling. På museet har man mulighed for at kaste sig ud i en slags skattejagt, som handler om at finde de ting, bogens Rane møder undervejs. Lykkes det, er der en præmie til den opmærksomme læser.

Seks hjerter for både en god, superspændende og velskrevet fortælling og en helt original måde at tænke litteratur på. Vi bifalder!

Merlin P. Mann, Blodkongens datter fra Politikens Forlag

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s