Selvforsvar mod kræft

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Øyvind Torp: Selvforsvar mod kræft

Da den unge, norske læge Øyvind Torp i 2016 sad på sit kontor og kiggede på et scanningsbillede, som tydeligt viste kræftsvulster, blev det starten på en lang rejse. Billederne var nemlig hans egne, og som kræftpatient i sundhedsvæsnet oplevede han snart frustrationen ved selv at være sat i en slags passiv venteposition, mens onkologerne behandlede med kemo og stråler. Var der virkelig ikke noget, han selv kunne gøre for at øge sine chancer og hjælpe kroppen til at bekæmpe kræftcellerne?

Torp brugte sin egen lægebaggrund som afsæt for et større, privat forskningsprojekt. Han læste masser af videnskabelige undersøgelser og samlede omhyggeligt alle de positive resultater. Dem deler han nu med os andre i bogen Selvforsvar mod kræft.

Som læge er Torp på ingen måde fortaler for, at man som kræftpatient skal tro, at cancer kan kureres med lidt ingefær og grøn the. Han taler til gengæld varmt for at give patienten en aktiv rolle i sit eget forløb. Det er netop dette, som er bogens mission: At levere en hands on guide til, hvad man stiller op, hvis man gerne vil undgå at blive ramt af kræft – eller hvis sygdommen allerede har ramt.

Bogen indeholder 10 konkrete strategier, som alle tager udgangspunkt i den nyeste forskning. Her er kostråd, stressreducerende øvelser og træningsplaner. Alt sammen relativt enkelt at gå til og intet af det dogmatisk eller ekstremt. Torp præsenterer en glidende skala, hvor man kan vælge de små ændringer eller gå all in med en fuldstændig omlægning af livsstil. Her er plads til alle ambitionsniveauer og temperamenter.

I min egen familie er vi heldige. Ingen af os er ramt af cancer. Men vi har mistet både bedsteforældre, forældre og søskende til sygdommen. Så med Torps selvforsvarsbog i hånden har vi indført gurkemejeomeletter til morgenmad, salater til frokost og bær og nødder som lækker daglig snack. Og en langt mere systematisk tilgang til det der med at få bevæget sig. Det tog et par uger at indføre de nye vaner, og vi overholder dem stadig ikke slavisk. Især det der med motionen kniber det lidt med. Men vi er på vej, og det føles faktisk både godt og relativt nemt.

Om det var Torps forskning, som var skyld i, at hans egen historie fik en happy ending, skal jeg ikke kunne sige. Et faktum er det dog, at han tre år efter diagnosen ikke blot var kræftfri, men i færd med at løbe hele vejen fra Paris til Moskva – på bare 13 dage.

Øyvind Torp, Selvforsvar mod kræft fra Gads Forlag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s