Julegaven til ungdommen

❤️❤️❤️❤️❤️ Linn Skåber og Lisa Aisato: Til Ungdommen

Vejen mellem barndom og voksenlivet er vist kroget og ujævn for de fleste. Alt er kaos. Kroppen er i udbrud, forholdet til forældrene i opbrud og samtidig forventes man hver eneste dag at stå ud af sengen og fungere som et helt normalt menneske. En manual ville være på sin plads, og det er netop hvad den norske skuespiller og komiker, Linn Skåber, sammen sin brillante landsmand, illustratoren Lisa Aisato, har sat sig for at levere.

Trods bogens lette og ofte ret sjove tilgang er Skåber gået seriøst til opgaven. Hun har interviewet et større antal teens og samlet deres udfordringer og erfaringer i 31 små indlæg, som alle beskriver noget af det, der kendetegner årene-ind-imellem.

Der er “Mor var bange i fredags” om moderen, som går i akut neurose over de mange farer, der lurer på teenageren (partybusser, lattergaspatroner, stoffer, hun ikke kender, kirsebærvin), mens hun selv poster billeder på Facebook, hvor hun er stang rødvins-bacardi. “Tolvtal i livet” som er det fineste digt om alle de middelmådige karakterer, hovedpersonen har hevet hjem i norsk, tysk og matematik og afsluttet med et flot 12-tal i at være teenager og ikke være udbrændt. Et meget fint snit, når man tænker over det. Eller “Bær mig”, som med en af Lisa Aisatos smukke illustrationer som underlægning beskriver den store datters lyst til igen at blive holdt og båret som et barn “præcis sådan, så vi begge glemmer, at jeg snart bliver ubærlig“.

Skåber og Aisato behandler deres følsomme emne med indlevelse og finfølelse, og der er meget at lære i Til ungdommen – både for ungdommen og de forældre, som skal vænne sig til, at deres børn ikke længere er børn.

For de særskilt heldige forældre, som er i stand til at drive deres teenager ud i en egentlig samtale, er bogen et sandt tag selv bord af fine oplæg til de snakke, man ellers sjældent får taget. Om forventninger, seksualitet, svære venskaber og alt det nærmest umulige ved at skulle være både en slags barn og en slags voksen på samme tid.

En oplagt julegave til husstandens teenager – og måske også til forældrene, som en påmindelse om, hvad det er for et væsen, de nu bor under tag med.

Linn Skåber & Lisa Aisato, Til ungdommen fra forlaget Koppelwrite.

Advertisement

En mening om “Julegaven til ungdommen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s