Iliaden – kvindernes historie

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Hvis du som jeg gik i gymnasiet i 1990erne, så er der en overhængende fare for, at du på et eller andet tidspunkt af en pinefuldt begejstret oldtidskundskabslærer er blevet trukket sagesløst gennem Iliaden. Homers store heltekvad om grækernes – og i særdeleshed halvguden Achilleus’ – 10-årige belejring af den mægtige by Troja, hvor den underskønne (og gifte) Helene havde forskanset sig med sin elsker, Paris.

Selv fra den klassiske tekst og på tværs af mere end 3000 års historie mærker man volden. Blodet sprøjter ud mellem linjerne, og alle de sagnomspundne heltebedrifter er gavmildt krydret med mord på spædbørn, gravide og gamle.

Ilianden er den ultimative historie om maskulin heroisme. Men hvad med historiens mange kvinder? Bipersonerne, der som skygger glider gennem fortællingen i periferien af vores synsfelt.

I The silence of the girls sætter den engelsk Booker Prize vinder Pat Barker sig for at fortælle kvindernes historie. Gennem dronning Briesis, som har set sin familie blive slagtet og efterfølgende er blevet givet som sejrsgave til deres morder, Achilleus, hører vi om et krigersamfund, hvor kvinder snarere ses som ting, end som individer. Passive, viljesløse og tavse. Nøgen kvinde lærer at spinde, og de tilfangetagne kvinder lærer at sprede benene for den mand, som beslutter, om de skal leve eller dø.

Briesis’ fortælling er åndeløst spændende fra start til slut. Til den klassiske fortællings drama tilføjer Pat Barker menneskeligheden. De endimensionelle, kendte figurer udstyres med troværdige, komplekse og formildende personligheder, som pludselig gør den 3200 år gamle krig levende.

Barker klarer den store opgave med at gendigte en af litteraturhistoriens mastodonter til topkarakter. En helt usædvanlig og stor læseoplevelse.

Pat Barker, Silence of the girls fra Penguin.

Bogen er af uforståelige årsager tilsyneladende endnu ikke oversat til dansk, men den er nemt læst på originalsproget, så giv den alligevel en chance.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s