Rørende overlevelsesmanual

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Nogle bøger er til for at underholde. Andre for at pege vores tanker i nye retninger. Og så er der de bøger, som er til for at redde liv. Sådan en bog er den britiske journalist Sally Bramptons Shoot the damn dog.

Ud over at være en umådeligt succesfuld journalist (og den første chefredaktør på den engelske udgave af Elle), så var Sally Brampton også ramt af tilbagevendende og meget voldsomme depressive perioder. Hun omsatte generøst sine egne, tunge erfaringer i en slags manual for andre ramte og pårørende. Den damn dog, der henvises til i titlen er den selvsamme, som Winston Churchill brugte til at beskrive sine egne depressioner.

Da Brampton tilbage i 2001 blev diagnosticeret med klinisk depression, var sygdommen så godt som fraværende i den offentlige debat. Den levede i det skjulte. I dag er vi dygtigere til at tale om psykisk sygdom, men langt fra dygtige nok. På en tilfældig dag vil mellem 100.000 og 200.000 danskere være depressive i svær eller lettere grad. Hver femte af os gennemlever en depression i løbet af vores liv. Bramptons bog er simpelthen overmåde relevant for utroligt mange mennesker.

Sally Brampton beskriver med afvæbnende og smertefuld ærlighed (og en stoisk sarkasme), hvordan en depression ser ud indefra. Hun deler sin egen historie – de totale nedture, og også de trædesten, som gradvist og langsomt bærer hende op mod overfladen igen.

Brampton fratager den depressive ansvaret for sin egen lidelse. Hun lærer os at dyrke yoga, meditere, gå daglige ture og at se venner i en ramme, vi kan overskue. At acceptere egne begrænsninger, at slukke for nyhederne og at lade være med at påtage os ansvar, vi ikke kan løfte. At sygdom ikke er svaghed.

Shot the damn dog er ikke feel good litteratur. Til gengæld er bogen helt utroligt velskrevet og indimellem også stærkt underholdende i sin selvironi. Jeg læste den åndeløst på 48 timer, hvorefter jeg straks begyndte at låne den ud til alle mine veninder.

De fleste af os vil statistisk set opleve enten selv at blive ramt af en depression eller at se mennesker, vi holder af, kæmpe sig gennem en. Med Sally Bramptons intelligente, empatiske rejseguide gennem et sort, håbløst land vil vi alle være bedre rustet til at hjælpe både os selv og andre. Til måske endda at redde et liv.

Sally Brampton, Shoot the damn dog fra forlaget Bloomsbury.

Bogen findes desværre ikke på dansk (det burde den!), men den er ikke svær at læse, og den er nem at skaffe på fx saxo.com.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s